Vegan Peach & Apricot Compote
Heerlijke Perzik & Abrikozen (superfood) jam.
Vroeger, toen ik klein was, was jam altijd mijn favoriete
broodbeleg. Ik at het niet alleen op brood trouwens. Het liefste smeerde ik het
op alles! Pannenkoeken, wafels, crackers, poffertjes en beschuit.. en dan ook
nog in alle soorten smaken! Aardbei, framboos, abrikoos. Alles werd leuker én
lekkerder met een beetje jam erop. In de
loop der jaren ben ik zelf minder suikers gaan eten en dan past je smaak zich
aan.. Toen ik een paar maanden geleden fruitjam kreeg bij een high tea schrok
ik van de zoetheid! Heel jammer want het hoofdingrediënt van jam is fruit, wat
boordevol goede suikers zit en waar je eigenlijk niets aan zou hoeven toe te
voegen.
Ik legde me neer bij het feit dat ik jam gewoon niet meer
lekker vond. Tot ik dit weekend werd gevraagd te helpen bij een
verjaardagsfeestje. Pannenkoeken, wafels en wentelteefjes (natuurlijk gezond!)
stonden op het menu. Als topping maakte ik chocoladesaus, kokosslagroom en jam!
Wat was hij lekker.. abrikozen en perziken jam met grote stukken erin. Super
simpel te maken want je hebt maar 3
ingrediënten nodig én je kan er, binnen een handomdraai, een superfoodjam
van maken door chiazaadjes toe te voegen.
Benieuwd naar het recept?
Ingredienten
250 gram perziken
250 gram abrikozen
5 eetlepels (versgeperste!) sinaasappelsap
Eventuele toevoegingen
1 theelepel kaneel
1 theelepel kokosbloesemsuiker
1 eetlepel gojibessen
1 theelepel gember
1 theelepel chiazaadjes
Bereidingswijze
Doe al het fruit en de sinaasappelsap in een pan en zet
het op middenhoog vuur. Als het begint te pruttelen zet je het vuur wat lager
en roer je zachtjes door het fruit. Het zal uit zichzelf uit elkaar vallen maar
als je een gladde jam wil is dit het moment dat je het fruit prakt. Laat het
mengsel nog 10 minuten staan op laag vuur. Haal het hierna van het vuur af en
laat het afkoelen.
Wanneer je nog net wat extra’s wil doen met de jam kan je
er kaneel, gember of chia zaadjes aan toevoegen (zorg wel dat de jam helemaal
afgekoeld is voordat je de chia erbij doet).
Smeer op wafels, wentelteefjes, pannenkoeken of roer het
door je havermout en GENIET!
Liefs Sanne
|
No comments:
Post a Comment